Skip to main content

Figyelj rám. Nézz a szemembe. Beszélj hozzám.
Gyere közelebb. Lépj be a világomba.

Most már értesz engem?

Ez az audiovizuális installáció azon az elméleten alapul, mely szerint, amikor szemtől-szemben állunk egy másik emberrel, az intim és közvetlen érzelmi kötődést generál. A látogatókat egy virtuális utazásra hívjuk a romák világába, melynek során aktív résztvevőkké váltak azáltal, hogy cigány nyelven tanulnak.

A kör alakú vizuális tér egy olyan valóságot teremt, amelyben a személyes kapcsolat élményét adja. Az installáció a vizuális terek és a nyelv percepciót befolyásoló mechanizmusát egyesíti egy innovatív digitális valóság eszközével. A képernyőkön, a Romédia Alapítvány által rögzített képsorokon hús-vér roma gyerekek szerepelnek, emellett az alapítvány „Mundi Romani – A világ roma szemmel” című dokumentumfilm-sorozatából is láthatunk jeleneteket, melyeket a világ 28 országában forgattak.

Ez a tapasztalat közelebb hozza a résztvevőt egy ismeretlen világhoz, ahol a hallott és látott üzenetek őt magát is a körülötte lévő képernyőkön megjelenő valóság szerves részévé teszik. A kimondott szavak, és a látogatót körülölelő tér közelebb hozza a résztvevőhöz a romák zárt világának kulturális értékeit. Végül a látogató is kimond néhány szót roma nyelven, és így, ha eléggé kíváncsi rá, elmerülhet egy virtuális valóságban.