Skip to main content

MUNDI ROMANI - A VILÁG ROMA SZEMMEL

Kosovo –a Mitrovica-i romák elfeledett története

Mitrovica, ez az etnikailag megosztott észak-koszovói város számos balkáni háború gyújtópontja volt. A város a modern kori Európa legsúlyosabb közegészségügyi katasztrófájának helyszíne is, ahol több száz roma került csapdába kilenc évig olyan menekülttáborokban élve, melyek 100 millió tonnányi mérgező bányasalak mellé épültek. Az albán és a szerb nacionalisták kereszttüzében, a nemzetközi szervezetek figyelmén kívül rekedve, a romák a legújabb európai ország elfeledett nemzetisége lettek.

Spanyolország, Granada – A Maya család

Ebben az epizódban a Mundi Romani stábja a spanyolországi Andalúziába, Granada városába utazik, hogy felfedezzék a gitanók csodálatos világát és a flamenco kevéssé ismert történetét a Maya-család rendkívüli legendáján keresztül. Ebben a dokumentumfilmben szerepel utoljára halála előtt a világ leginnovatívabb és legbefolyásosabb flamenco táncosa, Mario Maya.

Olaszország – Lashi Vita

Az epizód az olaszországi romákat érintő megdöbbentő eseménysorozatot dolgozza fel azt követően, hogy egy roma származású bevándorló meggyilkolt egy olasz nőt. Tette a gyűlöletbeszéd, az idegengyűlölő politika és a rasszista indíttatású erőszak példátlan romaellenes hullámát indította el. Ez a film, melyet Európa egyik legrégebbi és legnagyobb demokratikus államában forgattunk, komoly kérdéseket vet föl az európaiak elkötelezettségét illetően a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok védelme mellett.