ISMERD MEG A MŰVÉSZT

Filmjeinkben olyan történeteket mesélünk el, melyeket még sohasem hallottál. Olyan helyekre viszünk el, ahol még sohasem jártál. Olyan sorsokat mutatunk be, melyek megérintik a szíved és megkérdőjelezik az előítéleteidet. Milyenek a romák? Milyen romának lenni? Létezik olyan, hogy roma sors? Tárd ki a szíved, és figyelj, mert megmutatjuk. Tarts velünk, és ismerj meg minket, romákat!

Ismerd meg a Romédia Alapítvány művészeti tevékenységét!

Dokumentumfilmek

további információk

A sztereotípiák ott virágoznak, ahol távolság van. A félelem pedig távolságot gerjeszt. Ezért használjuk kreatívan a legmodernebb digitális filmkészítési technológiákat, és hozunk létre úttörő videó produkciókat, hogy friss megközelítést hozhassunk a kisebbségek reprezentációjában.

Mundi Romani

további információk

Lásd a világot a romák szemével!

Ismerje meg Romedia Alapítvány díjnyertes dokumentumfilmsorozata által a romák világát (2007, 2011).

Művész projekt – Talking circle

 

Egy 2012-ben szervezett, különleges filmélményeket kínáló filmfesztivál története. Ismerd meg a részleteket itt!

Művész projekt – Rekviem Auschwitzért

 

Lépj be egy ismeretlen világba egy audiovizuális installáció segítségével.

Művész projekt – COMPACT – Roma Filmest

A nyitottság és egység ünnepe
A Romédia Alapítvány szeretettel meghívja Önt a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a COMPACT – Roma Filmest nyílt eseményre, melyet a 25 éves Romédia Alapítvány szervez.
Mikor: 2017. április 8, 17:00 óra
Hol: Bem mozi, Budapest, Margit krt. 5.

A Romédia Alapítvány minden év április 8-án megünnepli a Nemzetközi Roma Napot, mely a világszerte elszórtan élő 12 millió roma egységét jelképezi. E nap alkalmából népszerűsítjük a sokszínű roma kulturális örökséget és felhívjuk a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre, melyet a roma emberek elszenvednek.
Az esemény – COMPACT – Roma Filmest, a Taikon című film nyilvános vetítése, mely a társadalom által kitaszított roma közösségre fókuszál. A Taikon – egy roma szabadságharcos el nem mondott története című dokumentumfilm drámai és élénk képet fest a XX. századi Európa egyik legkiemelkedőbb emberi jogi harcosáról, a svéd jóléti társadalom kialakulásának idejéből. A filmet Magyarországon most vetítik először. A vetítést kerekasztal-beszélgetés fogja kísérni roma szakértőkkel, akik nem csupán a filmes szakértői tapasztalataikat, de a roma kisebbség tagjaként megélteket is megosztják velünk. Olyan emberek, akik naponta küzdenek a környezetükben élő fiatal romák felemeléséért.
A COMPACT – Roma Filmest a RomArchive projekt eseménye. A projekt egy digitális archívum a roma művészet számára. A célja egy nemzetközileg elérhető, virtuális diszkurzív tér kialakítása, ahol a roma kultúra és történelem láthatóvá válik és reagál a visszatérő sztereotípiákra azáltal, hogy maguk a romák vázolnak fel egy eltérő narratívát.
A RomArchive egy folyamatban lévő nemzetközi kutatóprojekt különféle szekciókkal (film, képzőművészet, előadóművészet, zene, stb.). Az esemény kapcsolódik a roma filmesek és szakértők találkozójához, akik a RomArchive filmszekciójának kiválogatásában játszanak szerepet. További információ: http://blog.romarchive.eu
A COMPACT és a szelekciós találkozó a RomArchive – Digitális Roma Archívum és az Izraeli Kulturális Intézet támogatásával valósul meg.