ISMERD MEG A KUTATÓT

Bársony, János, and Ágnes Daróczi, eds. Pharrajimos, A romák sorsa a nácizmus idején. Budapest: L’Harmattan, 2004. http://www.harmattan.hu/konyv_145.html “Ez a hiánypótló dokumentum- és tanulmánygyűjtemény a cigányság második világháború alatti szenvedéseit mutatja be. A kötet a Páva utcai zsinagógából kialakított Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ ideiglenes roma kiállításának »melléktermékeként« jött létre. Bársony János több évtizedes kutatómunkája során a szakirodalom különböző nyelvű köteteit forgatta képdokumentációkért. A kötet összeállításakor a szerkesztők szerettek volna átfogó képet adni a romák történelmének tragikus éveiről, ezért különösen fontos, hogy a tudományos esszék mellett az élő emlékezet is része a könyvnek.” (LHarmattan)

Konferencia előadások

Bársony Katalin: A tradicionális tömegmédia szerepe az etnikai sztereotípiák kialakításában és megszüntetésében
Küzdelem közben: az amerikai civiljogi mozgalom és az európai romajogi krízis – Közép-Európai Egyetem Budapest, 2015. december 7-8. –konferenciaelőadás Távol az uralkodó hagyományos médiumoktól, a digitális média által használt technológiák megkönnyítik a tömegtájékoztatási eszközök által bevett sémák új szociális megközelítését. Az előadás felvillantja a hagyományos tömegmédia és a digitális média konvergenciája adta lehetőségeket a kisebbség bemutatásának kontextusában. A „második képernyő” jelensége azt jelenti, hogy a televízió képernyője előtt eltöltött időt egyre nagyobb mértékben kíséri a digitális eszközök képernyőjének figyelése, a valós idejű válaszok lehetőségét nyújtva a tömegmédiában megjelenő narratívákra a közösségi médián keresztül. A többségi véleménnyel ellentétes, kisebbségi olvasatok egyre növekvő láthatósága komoly kihívást jelent a fennálló hatalmi struktúrák számára.
Az UNESCO Global Alliance Média és Nemek konferenciájának megnyitója. Bangkok, Thaiföld, 2013. december 4.
Alapítványunk meghívást kapott, hogy részt vegyen az UNESCO által első alkalommal megrendezett Média és Nemek Nemzetközi Fórumon, mely Bangkokban került megrendezésre 2013. december 2. és 4. között a Média és Nemek Nemzetközi Szövetségének (Global Alliance on Media and Gender) megalapítása alkalmából. Kollégánk, Galya Stoyanova tartott előadást az alapítvány munkájáról, különös hangsúlyt fektetve a roma nők újságíróképzésével foglalkozó BUVERO táborra, a „Roma nő vagyok” kampányra, valamint a roma nők reprezentációjának fontosságára a médiában. A Romédia Alapítvány előadása, a „Nem, Média és Identitás” az egyetlen, roma nőkkel foglalkozó felszólalásként meleg fogadtatásra talált.
Bársony Katalin: Rokonlelkek – Európai roma és ausztrál bennszülött kulturális gyakorlatok. Melbourne-i Egyetem, Melbourne, Ausztrália. 2013. október 8., nyilvános előadás.
Bársony Katalin nyilvános előadásában feltárta az ausztrál bennszülöttek és a magyar romák közötti hasonlóságokat, melyeket Deborah Cheetham aboriginal operasztárral való budapesti találkozása és interjúja nyomán kezdett el felfedezni. Különböző történelmi múltjuk ellenére, a két etnikai csoport hasonló tapasztalatokon osztozik a hazájukban átélt társadalmi kirekesztés és kulturális elnyomás terén, és egymás emancipációs törekvéseinek tanulmányozása fontos tanulságokat tartogat számukra. Bársony Katalin a Miegunyah Distinguished Visiting Fellow program keretében látogatott el a Melbourne-i Egyetemre 2013-ban.