Skip to main content

2021

FEBRUÁR 9. 

Bársony Katalin előadást tartott az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC) Barvalipe Online Akadémia programján. Előadásának címe: (De)construkciója a romák films reprezentációjának. Előadásában bemutatta romák filmekben található önreprezentációját a 20. századtól napjainkig. 

 

MÁRCIUS 10.

Katalin Bársony előadóként felszólalt a Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC) által szervezett “Gyűlöletbeszéd és cigányellenesség a médiában” nemzetköző konferencián.

 

MÁRCIUS 31 – ÁPRILIS 30.

A Romédia Alapítvány 30 napos közösségi média kampányt valósított meg A Roma Történelem Hónapja címmel. A kampánnyal felhívtuk a figyelmet a Nemzetközi Roma Nap, valamint az Első Roma Világkongresszus 50-dik évfordulójára. A kampány alatt bemuattunk az Első Roma Világkongresszus résztvevői közül, olyan aktivistákat, akik munkásságukkal szervesen hozzájárultak a romákat érő diszkrimináció visszaszorításához, valamint a roma közösségek integrációs törekvéseihez.

 

ÁPRILIS 8.

A Romédia Alapítvány társszervezőként működött közre a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a prágai Dokumentumfilm Intézettel és panelbeszélgetést valósított meg ‘Roma önreprezentáció a dokumentum filmekben’ címmel. 

 

MÁJUS 6. 

Alapítványunk alapítója Daróczi Ágnes online kerekasztalbeszélgetésen vett részt a Roma Ifjúság és Bátorság napja alkalmából május 16-án. A kerekasztal beszélgetés célja volt, hogy a romák történelméről, önmeghatározásáról és a roma közösségek digitalizációs kihívásokról beszélgessenek a résztvevők. A rendezvény címe Roma Emancipációs Víziók 1971-2021 volt. 

 

JÚNIUS 5-től 

Romédia Alapítvány 9 sajátgyártású kisfilmet adott közre közösségi média csatornáin, melyben nemzetközi jógyakorlatokat mutattunk be roma származású vállalkozók tevékenyéségről. 

 

AUGUSZTUS 1-7. 

Romédia Alapítvány a németországi Szinti és Roma Dokumentációs és Kulturális Központ együttműködve nemzetközi online filmfesztivált szervezett “Ugyan azon az égen osztozunk” címmel. Célunk volt, hogy a filmfesztiválra beválogatott filmekke emlékezzünk meg a holokauszt roma áldozatairól. Augusztus 1-én egy online kerekasztal beszélgetéssel nyitottuk meg a filmfesztivált, ahol médiaszakemberek és filmesek beszélgettek a filmkészítés és a filmes reprezentáció jelentőségéről a romák történelmének alakításában.

 

AUGUSZTUS 1.
A Romédia Alapítvány társszervezője volt a Pharrajimos roma áldozataiért tartott megemlékezésnek a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. 

 

AUGUSZTUS 2.
A Romédia Alapítvány társszervezője volt a budapesti Nehru-parton Holokauszt megemlékezésnek és koszorúzásnak. 

SZEPTEMBER 20-21.

Alapítványunk az Európai Bizottság által szervezett 14-dik Roma Platform és Gyűlésen média szakértői feladatokkal járult hozzá az online esemény megvalósításához, valamint szervezetünk igazgatója, Bársony Katalin az esemény ceremóniamestere volt.  

 

DECEMBER 10-11. 

A Romédia Alapítvány az Emberi Jogok Nemzetközi Napjához csatlakozva filmfesztivált szervez, melynek célja, hogy roma származású filmrendezők és romákról szóló filmek munkáit mutassa be.