Skip to main content

2019

JANUÁR 24-27.
 A RomArchive elindulása – Digitális Roma Archívum, Akademie der Künste, Berlin
A RomArchive – Digitális Roma Archívum az európai roma kultúra eredményeit gyűjti össze és digitális formában teszi láthatóvá. A gyűjtemény a következő tíz szekcióba rendeződik: tánc, film, flamenco, irodalom, zene, színház és dráma, vizuális művészetek, a fotográfia politikája, a roma polgárjogi mozgalom és a holocaust (“Az áldozatok hangjai”). A RomArchive weboldala 2019. január 24-27 között ünnepélyes fesztiválprogrammal nyílt meg a berlini Akademie der Künstében, ezt további események követték Belgrádban, Bukaresten és Budapesten. A Romédia Alapítvány látta el a RomArchive Filmszekciójának kurátori feladatait. A háromnapos nyitófesztiválon Petro Rusanienko ukrán rendező „Pamyatati / Emlékezz” (Ukrajna 2016) című filmjét vetítették, majd beszélgetés következett a film rendezőjével és Bársony Katalinnal, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatójával.  

 

 

MÁRCIUS 6.

“Speed Mentoring”, Brit Nagyköveti Rezidencia, Budapest
A Nemzetközi Nőnap alkalmából a Buvero Program fiatal roma női a magyarországi Brit Nagykövetség által szervezett ”Speed Mentoring” rendezvényen jártak.
Az eseménnyel hátrányos helyzetű fiatal lányoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy inspiráló, az élet különböző területein vezető pozícióban lévő hölgyekkel találkozhassanak.

 

MÁRCIUS 6-7.
„A Velünk Élő Archívum: A Roma Emlékezetpolitika Gyakorlata”, Közép-Európai Egyetem, Budapest
A RomArchive (www.romarchive.eu) bemutatkozó eseménye Budapesten az Archívum filmet, fotót, vizuális művészeteket és a roma polgárjogi mozgalmat tematizáló szekcióit mutatta be. Az eseményen Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatója és az Archívum Filmszekciójáért felelős kurátor tartott a szelekciót bemutató előadást. 

 

MÁRCIUS 21.

A „dis/ADVANTAGE” fotó- és videókampány elindulása
A Rasszizmus Elleni Nemzetközi Napon a Romédia Alapítvány elindította kombinált fotó- és videókampányát, amely a zaklatással, különösen a kibergyűlölettel foglalkozik. A kampány a „dis/ADVANTAGE” nevet kapta, és bepillantást enged abba, hogy hat ez a negatív élmény az iskoláskorú roma gyerekekre és ötleteket ad arra vonatkozóan, miként próbálhatjuk leküzdeni a problémát társadalomi szinten. A kampány a Minority Rights Group Freedom From Hate: Empowering Civil Society to Counter Cyberhate Against Roma projekt támogatásával valósult meg.

 

ÁPRILIS 12-14.

Szimpózium: Romák és a közép- és kelet-európai mozik, goEast – Közép- és Kelet-Európai Filmfesztivál, Wiesbaden
Bársony Katalin és André Raatzsch bemutatta a RomArchive – Digitális Roma Archívum projektet.

 

MÁJUS 15-17.
„Kialakulása a romani filmnyelvnek és az önreprezentációnak”, Közép-Európai Egyetem, Budapest
A Critical Approaches to Roman Studies konferenciát a Közép-Európai Egyetem Romani Studies Programja szervezte. Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatója és Dr. Jekatyerina Dunajeva (Pázmányi Péter Katolikus Egyetem) „Kialakulása a romani filmnyelvnek és az önreprezentációnak” címmel tartott előadást.

 

MÁJUS 21.
Európai Örökség Díj / Europa Nostra Díj 2019
A RomArchive 2019-ben elnyerte a rangos Európai Örökség Díjat / Europa Nostra Díjat a kutatás kategóriában az európai romák és szintik művészetének és kultúrájának digitalizálásához való hozzájárulásáért! Büszkék vagyunk a Romédia Alapítvány szerepére a Filmszekció összeválogatásában és Bársony Katalin ügyvezető igazgató kurátori munkájára.

 

MÁJUS 31.
DIS/Advantage kampányvideó premier
A „dis/ADVANTAGE” rövid kampányvideó a romákkal szembeni előítéletek társadalmi problémájával foglalkozik. A negatív sztereotípiák generációk közötti átörökítése egyike a számos tényezőnek, amely tükrözi és terjeszti a roma gyerekek zaklatását, offline és online egyaránt. Együtt kell kiállnunk az értelmes változásért.

 

AUGUSZTUS 2.

Pharrajimos 75. évfordulója, Roma Holokauszt Emléknap, Budapest
A Roma Holokauszt Emléknapján augusztus 2-án a II. világháború során a nácik és szövetségeseik által meggyilkolt több százezer romára emlékezünk. A Romédia Alapítvány közösen szervezett rendezvényen emlékezett az áldozatokra roma holokauszt emlékműnél a budapesti Nehru-parton. Ezzel párhuzamosan a Romédia Alapítvány eredeti kutatásának eredményeit ismertette az elmúlt 27 év során a roma közösségek II. világháború alatti összegyűjtött szenvedéseivel kapcsolatban. 

 

AUGUSZTUS 16-23.
Fényévtávolság Világperier a 25. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon

 

SZEPTEMBER 20.
Fényévtávolság Magyar Premier a 16. Miskolci CineFEST – Nemzetközi Filmfesztiválon

 

NOVEMBER 6-7.
OPEN Konferencia – sokszínűség konferencia cégvezetőknek, Budapest
A konferencia első napján Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatója a Sztereotípiák megdöntése című panelbeszélgetésen vett részt. A második napon Bársony Katalin és Sánta Elemér ügyvezető workshopot tartott a roma inklúzióról.

 

DECEMBER 11.

Az emberi jogok napja – Történelmi emlékezet és önreprezentáció, Izraeli Kulturális Intézet
Az emberi jogok világnapja alkalmából rendezett esemény a történelmi emlékezet, az önreprezentáció és a társadalom kisebbségekkel szembeni előítéletei elleni lehetséges stratégiák témáját járta körül, a RomArchive filmes szekciójának filmjeivel és meghívott vendégekkel.