Skip to main content

2017

JANUÁR 18.
Női Hálózatépítő Szalon a Misszióvezetői Rezidencián

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete meghívta Bársony Katalint a Missziófőnöki rezidencián található. A Szalon célja volt, hogy a Magyar társadalom különböző területeiről összehozza a nőket, találkozzanak, hálózatot építsenek, megvitassák a nőkkel kapcsolatos kérdéseket, és ösztönözzék a nemek közötti egyenlőség magyarországi érvényesülését. Az eseményen a résztvevők a személyes és professzionális vonatkozásait is megbeszélték az üvegplafon jelenségnek. 


FEBRUÁR 21.

Az EFC (Roma Integrációs Fórum) tanulmányi látogatást tett a Romédiában

2017. február 21-én az EFC Roma Integrációs Fórum látogatott el a Romédiá Alapítványnál. Alapítványok képviselői csoportja Budapesten gyűlt össze a Nyílt Társadalom Alapítvány által szervezett tanulmányútra. A Romédia örömmel osztotta meg tapasztalatát az alapítványokat képviselő csoport tagjaival és bízik benne, hogy inspirálóan hatott rájuk. 

MÁRCIUS 8.

Flash mob, Romédia Alapítvány a tolerancia és az elfogadás kultúráját hirdeti a nemzetközi nőnap alkalmából

2017. március 8-án a Romédia átlépte a „határokat”, és megünnepelte a nemzetközi nőnapot a társadalmi tolerancia és elfogadás jegyében. Az esemény mottója: „Egységes lépést kell tennünk a toleranciától az elfogadás felé.” A Romédia Alapítvány fő célja a tisztelet és nyitottság elősegítése volt.

 

Nemzetközi Nőnap: Az Elfogadás és a tolerancia elérése a Romédia Alapítvány flash mob eseménye. Arra ösztönözte a véletlenszerű résztvevőket, hogy a nemzetközi nőnapot úgy ünnepeljék, hogy egy roma lánytól kapott virágot tovább adnak egy harmadik és véletlenszerű  személynek.

Létfontosságú, hogy a különböző hátterű emberek közötti pozitív interakciók jöjjenek létre és a csoportokkal kapcsolatos sztereotípiák megdőljenek. A Romédia Alapítvány reméli, hogy a BUVERO kezdeményezése átlépi ezeket a „határokat”, és hidakat épít az emberek között. Ennek oka az volt, hogy csak a toleranciát gyakorolva jutunk el a „másság” elfogadásához; és csak a tolerancia és az elfogadás elérése után van esélyünk elérni a valódi megértést és tudatot arról, hogy minden emberi lény egyenlő.


MÁRCIUS 8.

“Speed Monitoring”, Egyesült Királyság magyarországi nagykövetsége, Budapest
Harmadik alkalommal kaptak meghívást a BUVERO-Roma Női Médiatábor résztvevői az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének nőnapi “Speed Monitoring” eseményére. A BUVERO korábbi résztvevői ispirációt gyűjtöttek jövőbeni karrierjükhöz. Rövid beszélgetéseket folytathattak valódi példaképekkel a diplomácia, üzleti és civil szféra területéről.

MÁRCIUS 8-11.

EAST DOC PLATFORM, Prága
Bársony Katalin és Kabán Benedek részt vettek a “Pitching JWO” eseményen Prágában. A Projekt Vásárt március 9 és március 11 között tartották, melynek utolsó napja volt a Kelet-Európai Fórum az East Doc Platformon. 

ÁPRILIS 8.

A Nemzetközi Roma Nap szelleme egyesítsen bennünket újra!

A Romédia Alapítvány mindenkit meginvitált, hogy a Bem mozitól (1027 Budapest, Margit krt. 5.) sétáljon el a Dunához, és dobjon virágot a folyóba.

2017. április 8-án majdnem negyvenhat éve, hogy a Londonhoz közeli Orpingtonban megtartották az első Roma Világkongresszust. Azóta április 8-a kiemelt helyet foglal el minden roma naptárában, mivel a Nemzetközi Roma Napot ünnepeljük. A romák budapesten és világszerte felélesztették azt a hagyományt, hogy „délben összegyűlnek, hogy virágot dobjanak a legközelebbi folyóba, tengerbe vagy óceánba”. Hogy közösen emlékezzünk a Romédia Alapítvány roma aktivistákból, roma diákokból, öregdiákokból és romabarát szervezetekből meghívott vendégei Budapesten dobtak virágot a Dunába.


ÁPRILIS 8.
A Nemzetközi Roma Nap ünneplése a COMPACT – Roma Film Este eseménnyel a budapesti Bem Moziban április 8-án. 


MÁJUS 23.
„A fiatal roma vezetők képessé tevése a befogadó narratívák alakítására”

Az eseményt a Közép-Európai Egyetem és a Romák az Európai Társadalmakban Kezdeményezés és az Egyesült Államok Német Marshall Alapja szervezte 2017. május 23-án. A Romédia Alapítvány meghívást kapott a panelbeszélgetésre, hogy beszéljen a média szerepéről, valamint befogadó stratégiákat javasolni.

JÚNIUS 3.
„KÉPTÖREDÉKEK – „kiáltás” az önábrázolásért”

A Romédia Alapítvány csapata megszervezte az „IMAGE FRAGMENTS- “kiáltás” az önreprezentációért rendezvényt. Az eseményre június 3-án került sor a budapesti Francia Intézetben. A rendezvényen levetítették  Jacques Leonard: El payo Chac dokumentumfilmet és a Pamyatay című ukrán rövidfilmet.

A nyilvános vetítést kerekasztal-beszélgetés követte. A kerekasztal-beszélgetés meghívott résztvevői Yago Leonard (Spanyolország) roma filmrendező, a Jacques Leonard: El payo Chac rendezője, Petro Rusanienko (Ukrajna), roma filmrendező, a Pamyatay rendezője és Galya Stoyanova (Bulgária) roma filmes. A beszélgetést Bársony Katalin, a RomArchive Filmszekciójának kurátora, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatója moderálta.

A megbeszélésről belső dokumentálás céljából videófelvétel készült.

Ebből az alkalomból a Filmszekció csapata videóinterjút készített a meghívott résztvevőkkel, Galya Stoyanovával, Petro Rusanienkoval és Yago Leonarddal. Az interjú célja, hogy lehetőséget biztosítson ezeknek a feltörekvő roma filmes szakembereknek, hogy meséljenek filmes tapasztalataikról.

 

AUGUSZTUS 2.
A roma holokauszt nemzetközi emléknapja

A Romédia Alapítvány a Holokauszt Emlékközponttal, a finnországi Drom Egyesülettel és a Roma Holokauszt Emlékbizottsággal közösen, amelyet a Roma Produkciós Iroda Alapítvány hozott létre, az Amenca Közösség, az Állampolgársági Egyesület és a Romano Instituto Alapítvány közös eseménye volt. A Romédia Alapítvány megemlékezett a holokauszt idején elveszett roma áldozatokról.


NOVEMBER 1.
OSI Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezése („OSJI”), Aven Amenca kisvideó készítése, Csehország

Az OSI Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezése („OSJI”) megbízta a Romediát, mint a magyar törvények szerint létező és működő non-profit szervezetet, hogy november 10. és 12. között körülbelül 4 perces videót készítsen a csehországi Ostravában. 2017-ben a cseh roma családok ostravai mozgósításáról („esemény”) az Emberi Jogok Európai Bíróságának 10. évfordulója alkalmából született határozat („DH kontra Cseh Köztársaság” vagy „Ítélet”), amely megállapította, hogy a cseh kormány diszkriminálta a roma iskolásokat azzal, hogy „speciális” iskolákba szegregálta őket, amelyek csak korlátozott oktatási lehetőséget kínálnak (a „Videó”).

A Romedia tudomásul veszi és vállalja, hogy az itt leírt összes szolgáltatást nyújtja, beleértve, de nem kizárólagosan, az Ostravában zajló események dokumentálását; interjúk készítése egyéni aktivistákkal/szülőkkel és áttekintés adása a közösségi mozgósítási erőfeszítésekről és az egyéni aktivizmusról; kizárólag az OSI-nak benyújtani először durván, majd az OSI visszajelzései alapján finomra vágott formában a Videót 2017. december 15-ig, illetve 2018. január 31-ig. A Videó cseh nyelven készül, de a Romedia gondoskodik a cseh hangok és feliratok angolra fordításáról.


November 16.
A Romédia gyermekvédelmi szabályzatának megalkotása

Az újonnan kidolgozott szabályzat kimondja a Romédia Alapítvány kötelezettségvállalását, a feltételeket és az alapelveket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy biztosítsák a gyermekvédelmi politikák és eljárások hatékony kidolgozását és végrehajtását minden olyan projekt vagy tevékenység esetében, amelyben 18 éven aluli gyermekek vesznek részt vagy jelen vannak és minden tevékenység esetén, melyben az alapítvány alkalmazottja, gyakornoka, önkéntese, szolgáltatóként vagy más módon be van vonva.


November 16-18.
Első roma feminista kongresszus Madridban

A kongresszuson Spanyolország különböző részeiről érkeztek roma nők és férfiak. A kongresszust fiatal roma feministák szervezték a madridi Városi Tanács, az Open Society Foundations és a FRA támogatásával. A projekt a nemek közötti egyenlőségre összpontosított, és több videót is készített a nemi alapú erőszakról és a nők jogairól. A Romédia Alapítvány bemutatta és levetítette a roma nőknek szentelt projektjét – „Roma nő vagyok” kampányt és bemutatta a Buvero – Roma Női Médiatábort.