Skip to main content

2016

FEBRUÁR 10.

BUVERO Bemutató, Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége

A Romédia Alapítvány a BUVERO programot bemutató eseményt szervezett az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségén 2016. február 10-én, a követség nagyvonalú támogatásával. Az esemény bemutatta a BUVERO – Roma Női Média tábor elért eredményeit. Theresa Bubbear, ügyvivő köszöntő beszéde után a közönség Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatójának a BUVERO programról szóló előadását hallgatta meg. Az előadást a média tábor résztvevői által készített filmek vetítése követte, valamint két kerekasztal beszélgetés is helyet kapott a programban a BUVERO korábbi résztvevőivel, Balogh Krisztina; Balogh Zsanett és Kovács Szandra, valamint hosszú ideje a BUVERO tábort megvalósítását támogató szakamberek Munk Vera (Index.hu); Román Balázs (Kreatív) és Asbót Kristóf (Romédia Alapítvány kuratóriumi tagja) részvételével.  

MÁRCIUS 3. 

A változás arcai, Kulturmagasinet, Sundsvall, Svédország

A vetítés a svédországi Sundsvall Kulturmagasinet kulturális központjának Kulturkafé programsorozatának része volt, amelyet Sundsvall önkormányzata üzemeltet. Az eseményen Misafet Redepi roma aktivista, a Ny Framtid roma szervezettől adott elő. ”A változás arcai”, a Mundi Romani (A világ a romák szemmel) sorozat egyik epizódja, mely 10 sikeres roma nő portréját mutatja be.


MÁRCIUS 9.

„Roma Nők a Médiában”, Romakép Műhely, DocuArt Mozi, Budapest

A 2015-ös BUVERO – Roma Női Médiatábor kisfilmjeit vetítették le a Romakép Műhely által szervezett „Roma Nők a Médiában” rendezvényen a budapesti DocuArt Moziban. A vetítést Major Réka gyakornok előadása követte. Az eseményen Bársony Katalinnal, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatója és Balogh Adrien, a 2015-ös BUVERO Roma Nők Médiatábor résztvevője és az ELTE Kommunikáció- és Média Tanszékének hallgatója kerekasztalbeszélgetésen vettek részt.


MÁRCIUS 10.

Nemzetközi Nőnapi ”Speed Monitoring” Esemény, Brit Rezidencia, Budapest

A budapesti Brit Nagykövetség minden nemzetközi nőnap környékén eseményt szervez, ahol a résztvevők megismerkedhetnek sikeres női vezetőkkel, akik a diplomácia, az üzleti élet és a civil szervezetek területén dolgoznak. 2016-ban a Nagykövetség felajánlotta a Romédia Alapítványnak, hogy öt fiatal roma nőt küldhet a rendezvényre. A Romédia Alapítvány fordítást biztosított a BUVERO programot képviselő résztvevőknek, akik találkozhattak többek között Colleen Bell-lel, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetével; Theresa Bubbear-rel a budapesti Brit Nagykövetség ügyvivőjével és Lisa Helfand, Kanada magyarországi nagykövetével.


MÁRCIUS 22.

12. NGO Fair, Human RightS Initiative, Közép-Európai Egyetem, 2016. március 22.

A Romédia Alapítvány azon 26 szervezet között volt, amelyek részt vettek a Human RightS Initiative által immár 12. alkalommal megrendezett civil szervezeti vásáron a Közép-Európai Egyetemen (CEU). Az Romédia Alapítvány bemutatta tevékenységeit és projektjeit, hogy önkénteseket és gyakornokokat toborozzon az akkor elérhető fizetett gyakornoki pozíciókra.


MARCIUS 16.

Kvinnofolkhogskolan, Gothenburg

A Kvinnofolkhögskolan egy feminista népfőiskola svédországi Gothenburgban. Második alkalommal látogatott el egy diákcsoport a népfőiskoláról a Romédia Alapítvány irodájába a Gendertrain tantárgy keretében. A roma nőkkel kapcsolatos dokumentumfilmek és videók vetítése után a diákok megmutatták a saját aktivista videóikat, melyeket a Kvinnofolkhögskolan Népfőiskolán készítettek, ezeket egy beszélgetés követte a Romédia Alapítvány munkatársaival.


MÁRCIUS 22-25.

„Stratégiai beszélgetés: A roma szervezetek jövőbeli szerepe(i) és hatása.”
Zoralipe Workshop roma jogvédőknek, Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) Roma Kezdeményezések Iroda, Belgrád

Bársony Katalin képviselte a Romédia Alapítványt a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezések Irodájának Zoralipe workshopján. A workshop kérdéseket fogalmazott meg a roma szervezetek működéséhez szükséges szakpolitikai keretekről, valamint azt, hogy milyen előfeltételei vannak annak, hogy ezek a szervezetek a szervezetfejlesztés, a finanszírozás és a stratégiai együttműködés szempontjából hatékonyan befolyásolják ezeket a kereteket.


ÁPRILIS 5-7. 

E-mail kampány a Nemzetközi Roma Napra (április 8.)

Április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon és a nemzetközi roma mozgalom 45. évfordulóján a Romédia Alapítvány nemzetközi e-mail kampányt valósított meg, amiben arra kérte a hírességeket, hogy a közösségi oldalaikon küldjék el a roma közösséggel való szolidaritásukat. A felhívásra válaszul a brazil rockzenekar, a Sepultura közel négymillió követőt számláló Facebook-csoportjában osztott meg üzenetet, amelyben a Romédia Alapítványra hivatkoznak, valamint a kampány hashtageit használják. Magyarországon a mainstream hírportálok tudósítottak a kampány sikereiről. 


ÁPRILIS 8.

Videóüzenet a Nemzetközi Roma Napra, Brit Nagykövetség Budapesten

A budapesti brit nagykövetség videóüzenetet készített Bársony Katalinnal a Nemzetközi Roma Nap alkalmából. „A belső narratíva, az önazonosság napjainkban is kiemelkedő jelentőséggel bír, és ezért is jött létre a Romédia Alapítvány, hogy értékeket közvetítsen, hidakat hozzon létre, és hogy elmondatlan történeteket és a roma hagyományok egy olyan szegmensét mutassa meg, amelyek új értékrendet tárnak fel az innováció és újdonság erejével… Opre Roma!”

[Videóüzenet]


JÚNIUS 9.

BLINDFOLD v 2.0 videóinstalláció, Roma Integráció 2020 Nyitóesemény, Brüsszel

A BLINDFOLD v2.0 egy többcsatornás videoinstalláció, amely Szauder Dávid médiaművész, Bársony Katalin rendező/producer, Bada Márta festőművész és Sánta Elemér fotós/DJ művészi együttműködéseként jött létre. Kritikus kommentár a romák többségi megítéléséhez, a nyugat-balkáni és törökországi romák életének képeit ötvözi a ”Take Your Blindfold Off, Dear Europe!” kampánnyal. Az installációt élőben adták elő a Roma Integráció 2020 nyitóeseményén, az Európai Unió és a Nyílt Társadalom Alapítvány társfinanszírozásában, és a Regionális Együttműködési Tanács valósult meg.

[Fotóalbum]


JÚNIUS 14.

BLINDFOLD v 2.0 

A videó a Romédia Alapítvány többcsatornás videóinstallációja, a BLINDFOLD v 2.0 előzetes verziója, amelyet az Európai Unió és a Nyílt Társadalom Alapítványok kezdeményezésére, a Roma Integráció 2020 program nyitórendezvényén mutattak be Brüsszelben, 2016. június 9-én. 


JÚLIUS 15.

Sárral kevert vér, Cinémathèque Française, Párizs

A Cinéma d’avantgarde programsorozat a Cinémathèque Française havi rendezvénye a filmtörténet elhanyagolt részeinek szentelve. A „Créations Romani” roma filmesek munkáit mutatta be. A Sárral kevert vér a 2014-es BUVERO Roma Női Médiatáborban készült Dunavarsányban. A kisfilm több mint száz roma áldozatnak állít emléket, akiket 1945 februárjában származásuk miatt végeztek ki a nyugat-magyarországi Várpalotán.


AUGUSZTUS 2.

Fahidi Éva az auschwitzi cigánytábor felszámolásáról beszél, Országos Roma Önkormányzat, Budapest

A videóinterjúban Fahidi Éva holokauszt-túlélő az auschwitzi romák kivégzésének és a cigánytábor „Zigeunerlager” 1944. augusztus 2-ai felszámolásának szemtanúja szólal meg a tragikus eseményről. A videót az Országos Roma Önkormányzat roma holokauszt megemlékezésén vetítették le, amelyen részt vettek a Romédia Alapítvány. 


SZEPTEMBER 24.

”Akár hazaküldeni a menekülteket? Mikor? Melyik a te házad? Kinek lesz?” – „Uprootedl” vetítés, Budapest

A „Uprooted” film vetítése a „Menekülteket hazatelepíteni? Mikor? Melyik a te házad? Kinek lesz?” eseményen a budapesti TOTÁL Filmklub Dokumentumfilm szervezésében.

A vetítést Bársony Katalin és Sánta Elemér, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatójának és producer menedzserének előadása követte, valamint Bársony Katalinhoz és Sánta Elemérhez Lederer András csatlakozott egy kerekasztalbeszélgetésre a Helsinki Bizottságtól.


NOVEMBER 8.

Michael Roth, Németországi Európáért Felelős Miniszter meglátogatta a  Romedia Alapítványt Budapesten

November 8-án, kedden Németország Európáért felelős minisztere, Michael Roth látogatást tett a budapesti Romédia Alapítványnál, és határozott támogatásáról biztosította annak működését. Cél volt a tapasztalatcsere kisebbségi kérdésekben és a romák európai helyzetének megvitatása. A Romédia Alapítvány bemutatta stratégiáját Roth úrnak, aki nagyon támogató volt és kifejezetten bátorította az alapítványt a németországi Tumari Trash folytatására.


NOVEMBER 9.

„A nyelvek gazdagságot teremtenek szeminárium: A kisebbségi nyelvek gazdasági és kulturális értékének kiaknázása” – Budapest

Az eseményen számos résztvevő beszélt, köztük Astrid Thors (az EBESZ korábbi nemzeti kisebbségekért felelős főbiztos), aki a kisebbségi jogok hídépítő szerepéről beszélt. Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány ügyvezető igazgatója az európai roma közösségek nyelvi sokszínűségére építő új megközelítésekről beszélt, különös tekintettel a romani nyelv filmekben való használatára. Ennek keretében az ügyvezető igazgató megragadta a lehetőséget, hogy lobbizzon és bevonjon számos résztvevőt a Romédia munkájába. 


NOVEMBER 29.

EU Roma Integrációs Platform „Kölcsönös elszámoltathatóság mindenkiért”, Brüsszel

2016. november 29-én Brüsszelben megtartották az EU Roma Integrációs Platformját – „Kölcsönös elszámoltathatóság mindenkiért”.

A platformon a roma civil társadalom számos képviselője találkozott – köztük a Romédia Alapítvány, és megvitatták a kölcsönös elszámoltathatóságát az összes döntéshozónak a hatékony partnerség és a romák részvételének érdekében, beleértve a roma nőket és fiatalokat is. A Romédia Alapítvány megragadta az alkalmat, hogy lobbizzon és bevonja a szakértőket és a releváns döntéshozókat a stratégiájára való tekintettel.


DECEMBER 7-9.

„Stratégiai beszélgetés: Forrásteremtés a jövő roma vezetőinek fejlesztésére és annak hosszú távú hatása” – Belgrád, Szerbia

A Romédia Alapítvány meghívást kapott a harmadik stratégiai beszélgetésre. Galya Stoyanova programmenedzser képviselte a Romédia Alapítványt a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezések Irodájának workshopján, amely a szervezet vezetési stratégiák témájával foglalkozott kiszámíthatatlan események esetén.